Elastografi
Ultrason Elastografi
Elastografi, radyolojideki diğer teknik gelişmeler ile karşılaştırıldığında henüz emekleme aşamasında olan bir gelişmedir.Açıkçası bilimsel anlamda ki getirileri de henüz tam olarak ortaya konulamamıştır.Bu bulgular için herşeyden önce zamana ihtiyaç vardır. Ancak yine de günlük kullanımda yer almaya başlamıştır.
Elastografi, ultrason teknolojisinde ki en son gelişme olup dokunun sertliğini kalitatif ve kantitatif olarak değerlendiren bir görüntüleme yöntemidir.
Meme kitlelerinde ve tiroid nodüllerinde elle yapılan fizik muayene bulgularının eş değeri sayılabilir (Ancak yine de doktorunuz tarafından yapılan muayene çok daha değerlidir).
Elastografinin çalışma prensibi kanser dokusunun çevre dokuya oranla daha sert olması gerçeğine dayalıdır. Elastografi ile incelenen nodül ile çevresinde ki dokunun uyguladığımız titreşime verdiği cevap ölçülerek kantitatif bir değerlendirme yapılmaktadır. Yapılan çalışmalarda sonoelastografi incelemelerinde hassaslık ve özgünlük %100 lere yaklaşmaktadır. Bu sayede özellikle tiroid bezinde birden çok nodül olduğunda hangi nodülün şüpheli olduğu çok daha başarılı bir şekilde değerlendirilebilmekte ayrıca meme kitlelerinde kist-solid nodül ayrımı %100 olarak yapılabilmektedir. Günümüzde elastografi meme ve tiroid kitlelerinde çok değerli bir değerlendirme yöntemi olarak kabul edilmektedir. Özellikle biyopsi yapılması düşünülen kitle ve nodüller elastografi ile de değerlendirilerek zaman zaman gereksiz biyopsilerden kaçınılabilmektedir. Zaman zaman da iyi huylu görünümde olup kötü huylu çıkabilen kitleler önceden tespit edilebilmektedir.
Dr. Ersen Alp ÖZBALCI
{fcomment}
Kategori: İleri Düzey USG